شرکت دانش بنیان مگافرآور

حد مجاز آفلاتوکسین در غذای انسان و دام

آنچه در این مقاله میخوانید

تمام مایکوتوکسین­ ها به طور بالقوه برای انسان خطرناک هستند. AFB1 و AFB2 به عنوان کارسینوژن، تراتوژن و ایمنوساپرسیو توصیف شده و با سیروز و آسیب شدید کبدی مرتبط­ هستند. آفلاتوکسین­های G1 و G2 دارای اثرات مشابهی هستند و از نظر سمیت آفلاتوکسین G1 نزدیک به AFB1 و در مرتبه ­ای پائین­تر از آن قرار می‌گیرد. محصولات لبنی تهیه شده از حیوانات تغذیه شده با مواد غذایی آلوده به آفلاتوکسین ممکن است حاوی آفلاتوکسین­های M1 و M2 باشند. همچنین حضور سیکلوپیازونیک اسید نیز در محصولات کشاورزی تأیید شده است که با ناهنجاری­های عصبی و گوارشی در حیوانات آزمایشگاهی مرتبط است. علیرغم تلاش­های انجام گرفته در خلال سال­های متمادی توسط کمیته­ های قانونی کشوری و بین­ المللی بر روی مایکوتوکسین­ها، موفقیت­های ناچیزی در کنترل این دسته از سموم حاصل گردیده است. کمیته مشترک محققین (JESFA)FOA/WHO که بر روی مواد غذایی و افزودنی و آلودگی­های غذایی کار می­کند، مسئولیت جهانی ارزیابی حد مجاز موادسمی طبیعی نظیر آفلاتوکسین­ها را در مواد غذایی بر عهده دارد و پیشنهادهای علمی این کمیته اساس و بنیان استانداردهای قانونی مواد غذایی را در این راستا تشکیل می­دهد. JECFA سمیت آفلاتوکسین­ها را بررسی کرده و به این نتیجه رسیده است که به دلیل ناکافی بودن اطلاعات نمی­توان یک حد مجاز جهانی را برای حضور این سم در مواد غذایی تعیین کرد. این کمیته توصیه کرده است که حد مجاز آفلاتوکسین­ها باید به حداقل مقدار معقول برسد. این حداقل غلظتی از یک ماده سمی در مواد غذایی است که رسیدن به پایین­تر از این حد باعث ازبین رفتن و یا کاهش کیفیت ماده غذایی شود. به طور مثال اگر با رشته کردن مواد غذایی بتوان مقدار آفلاتوکسین را به ppb2 رسانید و در دستیابی به پائین­تر از این حد باعث از بین رفتن کیفیت ماده غذایی شود در این صورت حد معقول همان ppb2 تعیین می­شود. در سال 1997 کمیته JECFA ارزیابی مجددی بر روی آفلاتوکسین­ها انجام داد و با استفاده از روش ارزیابی احتمال زیان به این نتیجه رسید که حداکثر 10 تا 20 میکروگرم در کیلوگرم AFB1 در مواد غذایی، نمی­تواند خطری برای سلامتی انسان ایجاد کند. در این گزارش آمده است که 77 کشور دارای استانداردهای کنترلی برای مایکوتوکسین­ها هستند، 13 کشور نیز فاقد چنین استانداردهای کنترلی بوده و از 50 کشور نیز اطلاعات قابل استنادی در این زمینه وجود ندارد. نام کشور ایران جزو 13 کشور فاقد مقررات مستقل مربوط به کنترل مایکوتوکسین­ها در مواد غذایی است. مقررات مربوط به استانداردهای کنترلی آفلاتوکسین در محصولات زراعی و فراورده­ های حیوانی (ارائه شده توسط FAO و اتحادیه اروپا) در جدول 1 آورده شده است. از نظر قانونی آفلاتوکسین­ها به عنوان آلودگی­های غیر قابل اجتناب در نظر گرفته می­شوند. به دلیل اینکه با بهترین عملیات کشاورزی جدید نیز نمی‌توان از حضور آنها در مواد غذایی جلوگیری نمود. بنابراین در معرض قرار گرفتن جمعیت­ ها با مقادیر کم آفلاتوکسین­ها غیر قابل اجتناب می­باشد. وضع مقررات مربوط به حد مجاز آلودگی به آفلاتوکسین­ها در مواد غذایی یک نیاز آشکار و غیرقابل اجتناب است و کشورهای مختل به ویژه کشورهای صنعتی در این زمینه از مدت­ها قبل مقررات ویژه ­ای وضع کرده ­اند. در مجموع حد مجاز AFB1 در مواد غذایی بین 30-0 میکروگرم بر کیلوگرم و برای کل آفلاتوکسین­ها بین 50-0 میکروگرم بر کیلوگرم می­باشد.

آفلاتوکسیکوزیس در ماکیان

نشانه های بالینی شامل: جراحات ظاهری و هیستوپاتولوژی ، آسیب شناسی بالینی به همراه تأثیر بر عملکرد جوجه های گوشتی در آفلاتوکسیکوزیس تجربی و طبیعی در سراسر دنیا گزارش شده است. در اولین آزمایش ها در زمینه آفلاتوکسیکوزیس تجربی در ماکیان، کنجاله بادام زمینی سمی به عنوان منبع آفلاتوکسین استفاده شد. بی اشتهایی و کاهش وزن، اولین نشانه های درمانگاهی بودند که در بیماری ایکس بوقلمون ها گزارش شدند و سپس با افسردگی، عدم تعادل و زمین گیر شدن همراه گردیدند. پرندگان مبتلا در عرض یک یا دو هفته تلف شدند و در زمان مرگ اغلب حالت اُپیستوتونوس داشتند که بوسیله خمیدگی گردن، کشیدگی سر و پاها به سمت عقب قابل تشخیص بود (همیلتُن و همکاران، 1972).

محصولات دانش محور مگافراور

دیگر مقالات مگافراور

پلت کردن چیست؟

پلت كردن عملي است كه طي آن دانه آسياب شده، توسط غلتك­هايي با فشار از يكسري روزنه، با بخار يا بدون بخار گذشته

ادامه →

اثرات آفلاتوکسین بر جوجه‌های گوشتی

آفلاتوکسینB1 می‌تواند به‌عنوان ترکیبی با سمیت بالا برای بیش‌تر گونه‌های طیور در نظر گرفته شود (گیامبرون و همکاران، 1985) گرچه برای بعضی گونه‌های حساس مانند …

ادامه →
پلت بایندر

تاثیرات تغذیه ای پلت بایندرها

بلت بایندر ها: پلت بایندرها در درجه اول برای توانایی آنها در بهبود کیفیت پلت مورد استفاده قرار می­گیرند اما برخی مواد مغذی را هم …

ادامه →